Není olej jako olej, aneb jaký olej do kuchyně?



Za prvé bychom si měli něco povědět o tom, jaký je rozdíl mezi olejem rafinovaným a tím lisovaným za studena. Rafinace oleje je proces, který jej čistí od nebezpečných látek ze znečištěného životního prostředí. Má to ale háček. Při rafinaci současně s nežádoucími látkami také mizí z olejů i látky potřebné. Nerafinovaný, za studena lisovaný olej, totiž obsahuje mnohem více přirozených výživových prvků, především vitamínů, enzymů a minerálních látek. Rafinací se ztrácí až dvě třetiny vitamínů rozpustných v tucích.
slunečnicový olej

Z hlediska výživových hodnot jsou na tom jednoznačně lépe panenské nerafinované oleje. Mají také lepší chuť i vůni. Ovšem rafinací nedojde k úplné devastaci hodnoty oleje, mastné kyseliny zůstávají zachovány –  tímto procesem se jich ničí pouhá 2 procenta.

A tak se nejčastěji panenské oleje využívají ve studené kuchyni na přípravu salátů a rafinované oleje, které jsou takřka bez chuti a zápachu, najdou využití při přípravě jídel české kuchyně. Jiný názor na to ale mají odborníci na zdravou výživu, kteří jednoznačně doporučují panenské, za studena lisované oleje.
polníčkový salát

V olejích je třeba se také vyznat. Některé jsou vhodné na smažení, některé spíše jen na vaření, některé mají složení mastných kyselin nevhodné pro naše zdraví.

Lněný olej

Skladujte jej výhradně v chladničce, protože velmi rychle žlukne. Má však výrazný nadbytek omega-3 mastných kyselin, které v našem jídelníčku chybí. Poměr Omega-3 vůči Omega-6, kterých je v naší stravě nadbytek, by měl být v ideálním případě 1:4.
řepka olejka

Olivový olej

Hodí se pro studenou i teplou kuchyni, můžete na něm i smažit. Ovšem má specifickou výraznou příchuť, která nemusí každému vyhovovat. Olivový olej mají překvapivě rády kočky, můžete jim pár kapek občas dopřát.

Řepkový olej

Pozor, musí to být olej zbavený kyseliny erukové, tedy ten kuchyňský, nikoliv technický. Jeho výhodou je optimální poměr zmiňovaných Omega-3 vůči Omega-6 a hodí se do všech druhů slaných i sladkých jídel. Můžete jej použít do salátů za studena, i pro smažení.

Slunečnicový olej

Ten najde využití zejména pro přípravu jídel za studena, jeho používání však nepřehánějte, neboť má příliš mnoho Omega-6 mastných kyselin, které při absenci Omega-3 kyselin mohou způsobovat v těle zánětlivé reakce a ohrožovat imunitní systém.

Není olej jako olej, aneb jaký olej do kuchyně?
Ohodnoťte příspěvek
T-shock